Vad hände med debatten!?

Till dessa arma människor som känner sig hotade och som är oroliga att deras älskade traditioner ej längre kommer förbli; Låt oss börja med negerboll kontrar chokladboll. Rättigheten att säga negerboll torde för det första vara tämligen överflödig, men det är dock en ”rättighet” som fungerar väl som kanal för vardagsrasism. Vem äger rimligen tolkningsföreträde till ordet negerboll? Är det den grupp som i generationer har kämpat för sina grundläggande rättigheter, eller är det gruvarbetaren som saknar utbildning och som aldrig sett världen eller ens delar av den? Finns det någon möjlighet att istället tänka om ordet i en historisk kontext istället för att känna sig hotad och direkt hävda sin rätt I sandlådan – Förståelse.

 

Om vi frågade medlemmar i Facebookgruppen ”Vi som vill ha kvar traditionella Kalle Ankas julafton”, innan de begärde tillträde till den, är jag övertygad om att de på frågan; ”Vad är viktigast för dig i Disneys Kalle anka på julafton?”, INTE hade svarat den svarta dockan som får ett ”OK” stämplat i rumpan, eller den skäggige man som gör kosackdansen. Men det fungerar ju återigen väldigt väl som kanal för vardagsrasismen som spinner högt på samtliga cylindrar. Om vi studerar gruppen närmare märker vi snart att den består av en majoritet lågutbildade män som gärna kallar sig ”arbetare”. Där har vi ett stort problem med gruppen, avsaknaden av akademiska poäng. Folkbildning torde vara en bra start för att få bukt med detta problem med växande missuppfattningar och upplevelser av att känna sig hotad. Grupper på hög mognadsnivå tål yttre påverkan och har flexibilitet nog att skifta mellan nödvändiga funktioner för att ta sig vidare. Det är mer än vad man kan säga om en del facebookgrupper.

 

Omfamna utveckling och framåtanda istället för att motsträvigt stå och stampa. Mina föräldrars jultraditioner har också förändrats en del sedan de var barn, och det känns både rimligt och naturligt. Exempelvis så sörjer vi inte desto mer på långfredagen, ej heller ser vi på gamla svartvita filmer om Jesu födelse och död. Vore det inte för denna ständiga utveckling av våra traditioner skulle vi förmodligen sitta på en rotvälta med ett begynnande skörbjugg, alternativt tuberkulos, och lyssna till ljuva toner av sinka och basun. Eller varför inte jamma lite mungiga? Jag är övertygad om att rädslan för att bli kallad rasist för att vi äter pepparkakor, julskinka och chokladbollar är obefogad – Öppna dina sinnen. Fred. Kärlek.


Kommentarer
Postat av: danne

Läste i GP om Disneys beslut att göra Kalle Anka mer politiskt korrekt. Undrar om någon svarthyad människa känner sig förföljd pga dockan som får ett OK stämplat i röven. Eller om nån ryss tar illa vid sig av kosackdansen. Snart blir väl SAS onda för att ett flygplan kör in i käften på jultomten.

Svar: Handlar kanske inte främst om huruvida någon känner sig förföljd eller inte, utan snarare om att begränsa ett projicerande av felaktiga stereotyper. När du möter en mörkhyad människa på affären, är det högst sannolikt att den mörkhyade viker undan för dig som vit än tvärtom. Det är liksom något fundamentalt beteende som formats genom år av detta projicerande.
Jergen Puckel

2012-12-15 @ 16:53:59
Postat av: Anonym

Jag väntar på en uppdatering

Svar: Tack för den tålmodiga väntan! Terminens slutskede för den studerande familjen gör att tiden ter sig tämligen begränsad... Lovar att uppdatera under dagen! :)
Jergen Puckel

2012-12-20 @ 07:03:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0